Gianni Rodari je eden najpomembnejših predstavnikov sodobne italijanske književnosti. Bil je pisatelj, pesnik, pedagog, osnovnošolski učitelj in novinar, ki je vstopil v srca tako otrok kot odraslih. Njegova dela odražajo njegovo domišljijo, humor in neskončen optimizem. Leta 1970 je prejel nagrado Hansa Christiana Andersena za mladinsko književnost.

23. oktobra 2020 smo praznovali 100. obletnico Rodarijevega rojstva. Ob tej častitljivi obletnici je Oddelek za italijanistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem v sodelovanju z Generalnim konzulatom Republike Italije v Kopru, Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti, Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana ter Italijanskim središčem Carlo Combi iz Kopra razpisal nagradni literarni in likovni natečaj v italijanskem jeziku, in sicer z naslovom »100 Gianni Rodari – Na krilih domišljije«. Natečaj je bil namenjen učencem osnovnih in srednjih šol. Sodelovalo je skoraj 300 učencev Obalno-kraške regije.

Z veseljem sporočamo izjemne dosežke naših učencev, ki so sodelovali na natečaju s svojimi poezijami pod mentorstvom učiteljice Anje Segulin.

Kategorija prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja:

  1. mesto: Alja Kocjančič, 3. B, Ci vuole la natura (poezija)
  2. mesto: 3. A razred, Il fiore magico (poezija z risbami – skupinsko delo). Mentorica likovnih izdelkov je bila v tem primeru učiteljica Karmen Sabadin.
  3. mesto: Sara Gabrijelčič, 3. B, L’autunno (poezija)

Kategorija drugega vzgojno-izobraževalnega obdobja:

  1. mesto: 4. A razred, La pace (poezija – skupinsko delo)
  2. mesto: Maruša Hrandek, 5. B, L’amicizia (poezija)
  3. mesto: Eva Štolfa, 5. B, La scuola è anche divertimento (poezija).

Toplo vam priporočamo ogled prispevka (začetek je približno pri minuti 20:30 in konec pri 28:00), kjer je govora o delu naših učencev. Učenka Alja Kocjančič je za občinstvo pripravila presenečenje. Tuttoggi Scuola: https://4d.rtvslo.si/arhiv/tuttoggi-scuola/174739930.

Izjemni dosežki naših učencev so omenjeni še v nekaterih drugih prispevkih:

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo in jim želimo še veliko uspehov!