PONEDELJEK, 6. 4. 2020

Dober dan, dragi moji petošolci. Upam, da ste vikend preživeli čim bolj zabavno.

V petek ste dobili nalogo, da raziščete razliko med Laponci in Japonci. Laponci so ljudstvo, ki živi na severu Švedske, Norveške, Finske in Rusije. Sami sebe imenujejo SAMI, kar pomeni ljudje zemlje. Ste vedeli, da živi Božiček med Laponci na Finskem? Oglej si naslednji posnetek, ki je sicer v angleščini, je pa ta tako preprosta, da boste razumeli vse: LAPONCI . Če vas zanima kaj več, lahko preberete naslednjo REPORTAŽO.

Sedaj si pa oglej še posnetek o Japonski.

Kar precejšnja razlika, kajne? Ti bolj ugaja življenje Laponcev ali Japoncev. Sama se kar držim pregovora, da je povsod lepo, najlepše pa doma.

Pa zagrizimo v četrti teden pouka na daljavo.

1.2. URA SLJ

 1. Do 3. 4. bi morali prebrati zadnjo knjigo za domače branje – Matildo. Na spodnji povezavi se skriva kviz, s katerim bom preverila, če ste knjigo prebrali. Prosim, če kviz rešite samo enkrat.

KVIZ

 1. V petek ste dobili povezavo na film. Med filmom in knjigo je kar nekaj razlik. Vsaj tri poglavitne razlike zapiši v zvezek.
 2.   Matildo je napisal pisatelj Charles Dahl. V miselnem vzorcu zapiši bistvene podatke iz njegovega življenja:   rojstni podatki, šolanje, poklic, nagrade in vsaj tri književna dela poleg Matilde.

 

3. URATJA – Present Simple ali Present Continuous?
1. Nadaljujemo z utrjevanjem. Tokrat boste reševali naloge iz obeh časov (Present Simple in Present Continuous). Zelo pomembno je, da se spomnite RABO teh časov (torej, kdaj uporabljamo prvega in kdaj drugega). Prisluhni razlagi. 


2. Pomagaj si z učnim zapisom v zvezku (Pr. Simple in Pr. Cont. čas). V kolikor boš imel kakšno vprašanje, mi napiši (ali mama, oče) sporočilo preko elektronske pošte: adina.deucman@ossmarje.si
3. Dopolni povedi v Present Simple ali Present Continuous času.

4. Izberi pravilen odgovor. Present Simple ali Present Continuous.

5. Reši kviz.

4.URA MAT

1. V spodnjem posnetku bom pokazala še en način deljenja z dvomestnim številom, ki je nekoliko hitrejši. Oglej si ga.

DELJENJE

2. Račune na učnem listu prepiši v zvezek in jih reši. Delaj samostojno.

deljenje 2

Račune pošlji na TO povezavo:   ODDAJ.

 

5.URA NIT

Oglej si projekcijo in se ravnaj po navodilih.

PREVAJANJE TOPLOTE

 

6.URA ŠPO

Danes pa nekaj gibalnih vaj ob glasbi.

VAJA 1

VAJA 2

_________________________________________________________________________________________________________________________

Torek, 7. 4. 2020

KULTURNI  DAN

I.DEL:  NARODNA GALERIJA

Kulturni dan bomo danes preživeli virtualno. Najprej si boš ogledal Narodno galerijo. Narodna galerija Slovenije je osrednja galerija slovenskih likovnih del. Ustanovljena je bila leta 1918. Hrani največjo zbirko umetnin, ki so nastale na slovenskem ozemlju.

 1. Klikni povezavo in si privošči virtualni sprehod (na levi strani spodaj) po Narodni galeriji.
 2. Oglej si reportažo ob stoletnici delovanja Narodne galerije leta 2018.
 3. Kaj so firbcologi povedali o Narodni galeriji?
 4. Ali poznaš kakšnega slovenskega slikarja? Odpri projekcijo, ki se skriva pod vprašanjem Ali poznaš slikarje? Na projekciji se skrivata  tudi dve nalogi, ki ju boste naložili tukaj: ODDAJ.

II: DEL: ŠOLSKI MUZEJ

 1. Slovenski šolski muzej je osrednji slovenski muzej na področju šolstva. Muzej vzdržuje stalno razstavo šolstva na Slovenskem skozi stoletja do današnjih dni.

2. Poglej si, kako je pouk potekal nekoč.  POUK NEKOČ1 

                                                                 POUK NEKOČ2

3.  Preberi, kaj je o šoli povedalo nekaj dedkov in babic.

4. Do petka naredi Intervju z nono, dedkom, očetom ali mamo. V zvezek slovenščine na dana vprašanja zapiši odgovore vsaj enega od prej naštetih članov družine:

 1. Kam si hodil/a v osnovno šolo?
 2. Kako si se razumel/a s svojimi sošolci?
 3. Kakšne igre ste se igrali?
 4. Kakšen odnos si imel/a z učitelji?
 5. Kateri je bil tvoj najljubši predmet? Zakaj?
 6. Opiši en zanimiv/zabaven dogodek iz šole!

5. Odgovore slikaj ali skeniraj in pošlji na spodnjo povezavo.

   ODDAJ

_________________________________________________________________________________________________________________________

Sreda, 8. 4. 2020

Dragi moji, na vaše maile sem poslala povezavo za srečanje, ki bo v petek, 10. 4. ob 12.30. Upam, da se nam bo tokrat posrečilo in bomo srečanje speljali brez motenj. Komaj čakam, da vas vidim.

1.2.URA NIT

 1. Oglej si  projekcijo, ki se skriva pod besedo Živali in se ravnaj po navodilih.

2. V učbeniku preberi strani 72 in 73 ter odgovori na drugo vprašanje.

3.URA MAT

Odprite spodnjo povezavo, kjer je razlaga z navodili za nadaljnje delo.

DELJENJE (klikni sem)

4.5.URA LUM

Oglej si projekcijo, ki se skriva pod besedo LUM in mi slikico vsaj enega vašega izdelka pošlji na spodnji obrazec.

ODDAJ (klikni sem)

6.URA ŠPO

Migajmo malo drugače. Oglej si projekcijo pod besedo Migaj drugače.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Četrtek, 9. 4. 2020

Dragi moji,  odločila sem se, da ustvarim oglasno desko, na katero bom obešala vaše izdelke in dodajala kakšna obvestila. Lahko pa kaj napišete tudi vi.  Oglasno desko najdete na povezavi pod besedo 5.b.

       1.URA MAT

 1. Najprej reši interaktivne vaje (deljenje z dvomestnim številom na dolg način) deljenja na naslednji povezavi-DELJENJE.
 2. Reši naloge v DZ na strani 16 in 17
 1. 2. URATJA – OFF WE GO – utrjevanje obeh časov1. Nadaljujemo z utrjevanjem.2. Pomagaj si z učnim zapisom v zvezku (Pr. Simple in Pr. Cont. čas). V kolikor boš imel kakšno vprašanje, mi napiši (ali mama, oče) sporočilo preko elektronske pošte: adina.deucman@ossmarje.si3. Dopolni povedi v Pr. Continuous času.4. Dopolni povedi v ustreznem času.5. Dopolni povedi v ustreznemu času. Nato oštevilči slike z ustrezno povedjo. 

  3.4. URA DRU

  Oglej si projekcijo, ki se skriva pod besedo ZGODOVINA in se ravnaj po navodilih.

 

         5.URA SLJ

 1. Oglej si videoposnetek pod besedo SAMOSTALNIK.
 2. Reši naloge v DZ 62-65

 

       6.URA DOP/DOD

Reši vsaj dve nalogi deljenje, ki se skrivajo pod besedo PONOVIMO.

 


 

Petek, 10. 4. 2020

Dragi moji, spet petek in podaljšan konec tedna, saj je v ponedeljek državni praznik (velikonočni ponedeljek), tako da se spet »srečamo« v torek. Lepo praznujte in čim bolj uživajte. Pa da ne pozabim – vse najboljše, Fičo.

1.URA SLJ

S samostalnikom smo sedaj zaključili. Še vedno pa ga bomo utrjevali pri vsebinah., ki jih bomo še obravnavali. Pripravila sem kviz, v katerem boste preizkusili svoje znanje. Pa srečno!!!  Kviz se skriva pod besedo SAMOSTALNIK.

 

2. URA – N2I:

Sapete la novità? Oggi il vostro amico Jakob F. festeggia il suo compleanno. Buon compleanno, caro Jakob! 😊 Facciamo una super megaaaa festaaaa 😊 Cantiamo tutti insieme: “Tanti auguri!” (klik) 😊

 1. Sedaj pa veselo na delo! Preveri REŠITVE NALOG, ki ste jih prejšnjo uro prejeli.
 2. DELOVNI ZVEZEK, str. 28, nal. 42: v genealoško drevo vriši svoje družinske člane.
 3. Napiši naslov LA MIA FAMIGLIA. Predstavi svojo družino. Kako to narediš? Pomagaš si lahko z učbenikom in s primerom Nerijeve pasje družinice, ki sem jo pripravila zate. Klik. P.s.: Nalogo lahko napišeš v zvezek ali pa natipkaš na računalnik. Kar ti je lažje. 😊 Nalogo mi pošlji v predogled preko spletnega obrazca, in sicer do petka, 17. 4. 2020.
 4. Pred vrati je VELIKA NOČ, ki se ji v italijanščini reče »LA PASQUA«. Če si kuharsko razpoložen/a, lahko skupaj s starši pripraviš velikonočna čokoladna gnezdeca. TUKAJ imaš priložen recept (na dnu strani je tudi video). Fotografijo svojega kuharskega podviga lahko deliš z menoj preko spletnega obrazcaGnam gnam, che buono! 😊 Ta naloga je neobvezna, je pa ravno pravšnja za sladkosnede. 😊

 

3. URA – TJA – OFF WE GO – Pr. Cont. exercises
1. Nadaljujemo z utrjevanjem.

2. Pomagaj si z učnim zapisom v zvezku (Pr. Simple in Pr. Cont. čas). V kolikor boš imel kakšno vprašanje, mi napiši (ali mama, oče) sporočilo preko elektronske pošte: adina.deucman@ossmarje.si

3. Dopolni povedi tako, da glagole v oklepaju postaviš v pravilen čas (Pr. Simple ali Pr. Cont.).

4. Dopolni povedi v Pr. Simple ali Pr. Cont. času.

 

 1. URA GOS

Oglej si projekcijo in se ravnaj po navodilih. Projekcija se skriva pod besedama Umetna vlakna.

 

5.URA RAZ

Ne pozabite, da se danes ob 12.30 dobimo na videokonferenci. Povezavo na konferenco sem poslala na vaše elektronske naslove (maile). . Se že veselim.!!!