V letošnjem šolskem letu sva razredničarki drugih razredov Diana Dražič in Mateja Puc v okviru projekta SKUM povabili k sodelovanju sopranistko Martino Burger. Decembra 2021 nas je  prvič obiskala in nam predstavila svoj poklic.

Sopranistka Martina Burger

Otroke je skozi pripoved o operi, igri, preoblekah in opernih vlogah najprej pripeljala do arije Adele iz Straussove operete Netopir, ki jo je ob spremljavi posnetka tudi zapela. Za boljše doživetje opere kot uprizoritvene umetnosti je dodala rekvizite in preobleko. V drugem in tretjem srečanju je otrokom zapela različne arije in samospeve, ob katerih so učenci osupnili. Še posebej se jim je v spomin vtisnila arija lutke Olympie iz operete Hoffmanove pripovedke skladatelja Jacques Offenbacha, saj je sopranistka nastop pospremila s specifičnimi gibi, značilnimi za lutko, in češke arije Rusalke skladatelja Antonina Dvoraka, saj je bila njena preobleka nadvse glamurozna. Učenci so na ta način spoznali, da je razumevanje diha in glasu ter raziskovanje njunega sodelovanja čudovita oblika ustvarjanja glasbe. Učenci so se skozi niz štirih srečanj urili predvsem v vokalni tehniki. Sopranistka jih je učila pravilne drže in aktivacije telesa. Seznanila jih je s pevskim dihanjem, z različnimi načini petja in skupaj so se urili v zanesljivi intonaciji ter širili svoj glasovni obseg. Spoznali so osnove govora in pevskega glasu ter spoznali body-percussion tehniko. Nadvse kreativno so sodelovali pri ustvarjanju zvokov in gibov, ki ponazarjajo besedila pesmi. Ob zaključku prve delavnice smo že pripravili kratek nastop s koreografijo pesmic, ki smo se jih pri pouku glasbene umetnosti že naučili med šolskim letom. Nastop s koreografijo smo z vsako naslednjo delavnico nadgrajevali in bogatili vse do zaključne prireditve, ki je bila posneta 18. februarja 2022. V izvedbo delavnic so bili s svojimi idejami aktivno vključeni tudi učenci.

Sedaj vas vabimo, da s pomočjo fotografij in glasbene prireditve, ki vas bo popeljala v čudovit glasbeni svet štirih letnih časov, spoznate naše male umetnike.

Diana Dražič in Mateja Puc