V začetku oktobra so si učenci 4. in 5. razreda, v Gledališču Koper, ogledali gledališko predstavo »Super reva«.

Na dan pred kulturnim dnevom so razredničarke 4. in 5. razreda učence vpeljale v osnovne pojme o gledališču, ustvarjanju predstav in o sami predstavi. Učenci so iskali asociacije, razlagali so pojme, kot so komičen krimič, super reva, navajali in opisovali so gledališke poklice, ki jih že poznajo. Razredničarke so na kratko učence seznanile z vsebino predstave in dopustile učencem, da si ustvarijo svojo sliko glavnega lika in poteka predstave. Pogovor je nanesel tudi na gledališki bonton in učenci so bili dobro pripravljeni na sprejemanje novega doživetja.

 

Predstava je učence navdušila. Kar nekaj učencev je izrazilo željo, da bi si jo še enkrat ogledali. Te prijetne občutke so lahko podoživeli še po predstavi, saj smo po zaključeni igri, odšli v zaoderje, kjer smo skupaj s pedagoško vodjo odkrivali prostore in poklice, ki sodelujejo pri ustvarjanju predstave. Učenci so se lahko preizkusili tudi v zanimivih igrah, ki pripomorejo k boljši pozornosti in sproščenemu vzdušju.

S tema delavnicama so učenci dobili bolj jasen vpogled v to, kako nastane gledališka predstava in kdo pri tem sodeluje. Zanimanje so izkazali tako, da so poslušali, si ogledovali predmete in postavljali vprašanja. Navdušeni so bili tudi nad vsemi rekviziti, kostumi in prostori, ki so jih obiskali.

Iz pogovora, ki je sledil po predstavi, smo dobile potrditev, da so razumeli dramsko dogajanje na odru ter, da so bili pozorni tudi na gledališke prvine, ki so soustvarjale gledališko predstavo.