Spoštovani učenci, starši in sodelavci!

Ponovno moram napisati obvestilo o nošenju mask in samotestiranju. Posredujem vam informacijo, ki jo vam je že znana, da smo prvi na svetovni ravni po število okuženih na 100.000 prebivalcev (https://covid-19.sledilnik.org/sl/world#countries-active-chart). V bolnišnicah morajo pomagati študentje in dijaki, ker primanjkuje kadra. Razmere se še slabšajo. Smo pred zlomom zdravstvenega sistema. Kmalu bo primanjkovalo postelj in osebja za vse bolnike. Zdravstvo nas poziva, naj jim pomagamo, da nam lahko oni pomagajo preživeti.

Za nas gre, za našo skupnost, našo solidarnost, za zdravje posameznika in družbe. Vsi smo v istem čolnu, v isti družbi, državi. Varovati moramo sebe in druge.

Ena od možnih rešitev so tudi ukrepi, ki so pred nami. V prvi vrsti so to maske, ki nas zaščitijo pred okužbo, zračenje prostorov, razdalja med posamezniki, omejeno druženje … Maske so zelo pomembne tudi za otroke.

Samotestiranje otrok je predmet razprav, pa vendar je pomembno za zajezitev širjenja virusa. S samotestiranjem v šoli bomo pričeli v sredo, 17. 11. in ne 15. 11. 2021. Prilagam tudi okrožnico ministrstva in protokol testiranja. Priloženo je tudi soglasje staršev k samotestiranju, ki ga bodo učenci dobili v šoli v ponedeljek. Izpolnjeno soglasje bodo učenci vrnili v šolo do 17. 11. 2021.

Izpis iz priložene okrožnice:

»Učenci, ki izvajajo testiranje s testi HAG za samotestiranje, s tem izpolnjujejo tudi pogoj PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih. Učencem, ki izpolnjujejo pogoj prebolevnosti, cepljenja ali testiranja s testom PCR ali testom HAG, ni treba izvajati samotestiranja.«

Nekaj izvlečkov iz priloženega protokola:

  • Samotestiranje na SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi poteka v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov.
  • Samotestiranje na SARS-CoV-2 je obvezno in brezplačno.
  • Samotestiranje na SARS-CoV-2 se izvaja trikrat tedensko, praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. V kolikor je učenec odsoten na dan, ko se praviloma izvaja testiranje, se testiranje opravi takoj naslednji dan, ko je prisoten v vzgojno-izobraževalnem zavodu.
  • Učencu pripada za samotestiranje 15 testov na mesec, ki jih pridobi učenec oziroma njegovi starši ali zakoniti zastopniki v lekarni na kartico zdravstvenega zavarovanja ali s potrdilom o vpisu oziroma vključenosti v zavod.
  • Samotestirajo se učenci, ki niso bili polno cepljeni in niso preboleli covida-19, ali niso bili polno cepljeni in so preboleli covid-19, od okužbe pa je minilo več kot šest mesecev.

Celoten postopek je opisan v priloženem protokolu.

Na šolo smo dobili pisma na temo mask in samotestiranje. Nekaj je bilo tudi lažnih objav, ki so krožile po spletu. Navidezno se ustvarjata dve skupini, ena za in druga proti in obe nas  razdvajata. V resnici želimo vsi vse dobro za naše otroke. Točno to bomo kot šola tudi storili. Poskrbeli za vse otroke, ki želijo biti zaščiteni v varnem okolju. Zaščititi pa moramo tudi delavce zavoda. V kolikor nam to ne uspe, bo žal potrebno zapiranje oddelkov ali šol. Delo bo potekalo na daljavo.

Ravnatelji smo tudi izražali pomisleke in predlagali rešitve, vendar smo bili iz vseh strani preslišani. Prilagam obe izjavi združenja. Tukaj bi podal nekaj izvlečkov:

»Ravnatelji smo v sredini izjavi vladi jasno povedali, da obvezno samotestiranje učencev podpiramo zaradi izredno slabe zdravstvene situacije, saj želimo tudi sami prispevati k preprečevanju širjenja okužb in kolapsa zdravstva, vendar smo ob tem opozorili, da je pri uvajanju takšne odločitve potrebna postopnost. Predlagali smo samotestiranje za vse učence, in sicer za otroke od 1. do 5. razreda in otroke ter mladostnike s posebnimi potrebami v domačem okolju, za ostale pa v prostorih vzgojno-izobraževalnih ustanov.

In naprej:

»Javnosti sporočamo, da ne odstopamo od svojih stališč, vendar smo dolžni upoštevati in izvajati Odlok vlade.«

Še ugotovitev:

»Vsem sporočamo, da v šolah trenutno potrebujemo stabilnost in mir, da bomo lahko kvalitetno izvajali vzgojno-izobraževalno delo, kar je naše poslanstvo in naloga, zato vsa nestrinjanja z ukrepi naslovite na odločevalce, napovedane proteste pred šolami pa opustite, saj ne bodo pripomogli k reševanju situacije niti ne bodo v luči delovanja našega skupnega cilja, to je za dobrobit vseh otrok.«

Dragi učenci in starši, nam tudi ni lahko, ko moramo uvajati razne ukrepe. Pogosto se moramo odločati med rešitvami, ki so lahko boljše ali slabše, in to neglede na neodobravanje. Odločamo se med hudo boleznijo in nekaj neprijetnostmi, na katere se lahko privadimo.

Ostale informacije in podrobnosti, kako bomo izvedli postopek, vam pošljemo naknadno.

Hvala za vašo razumevanje in podporo.

V tem trenutku je pomembno preživeti.

Srečno in ostanite zdravi.

Kolektiv Osnovne šole Šmarje pri Kopru

Edi Glavina, ravnatelj