Spoštovani učenci in starši!

Dnevi, ko smo odsotni iz šolskih prostorov, se seštevajo in še vedno ni videti konca. Poudaril sem, da nismo v šoli, pouk pa vseeno poteka. Poteka na daljavo. Velik del prijetnega šolskega dela nam je ta bolezen odvzela: druženje, skupne igre, smeh, skupinske tekme in še in še. Ne smemo pa dovoliti, da nam odvzame  še znanje, ki ga bomo potrebovali čez celo življenje. Intelektualno lahko rastemo tudi doma za temi čudnimi stroji (računalniki, telefončki, tablicami …). Celo telesne vaje lahko izvajate pod vodstvom. Seveda lahko slikate, pišete, računate, odkrivate vaša močna področja, za katera v šoli ni bilo časa. Naši učitelji so vam na razpolago.

Nekateri pridno delate in kljub izrednim razmeram boste napredovali. Vaše znanje se bo poglobilo in celo samozavest se vam bo okrepila. Delate samostojno. To je velika stvar. Vsi želimo delati samostojno, uporabiti svoje misli, načela in hotenja. To pridobimo z delom in zato pravimo: »Delo osvobaja«. Delo nam ponuja možnosti, da rastemo. V tem procesu so tudi napake »dobrodošle«, ker nam ponujajo možnost, da jih odpravimo – seveda s pomočjo učiteljev, staršev, prijateljev in z lastnim samostojnim spoznanjem (aha efekt).

Pretiravam? Toliko poudarjam delo. Ko to pišem, je to delo? Ko berete to, je to delo? Ko slikate, se pogovarjate, igrate in počnete vse živo, je delo? Eno delo je koristno, drugo je manj ali pa nič. Ležanje na kavču in gledanje televizije je koristno za sprostitev po opravljenem delu. Vsaka dejavnost ni delo. Pozitivne učinke dela dobimo, če smo aktivno angažirani in še enkrat poudarjam samostojni. Pri kuhanju kosila sem aktivno angažiran, če skuham kosilo in ne, če ga samo pojem. (Pri kuharskem krožku so me angažirali samo, da pojem, kar so skuhali. Učenci s pomočjo mentoric so se naučili kuhati, jaz pa ne.)

Pri svojem delu na daljavo bodite aktivni, samostojni, radovedni, angažirani. Zavedajte se, da tudi sedaj, ko niste v šoli, se razvijate skladno  s svojo aktivnostjo, prizadevnostjo, trmo (zmorem to) in seveda željami.

Nekateri se ne odzivate na delo na daljavo. Tudi na običajno delo se neradi odzivate. Napaka. Življenje ne čaka, voz zelo hitro odpelje naprej. Če predolgo čakaš, zamujaš. Krivdo lahko vališ na kogar koli, posledice svojega nedela nosiš ti sam za celo življenje.

Normalno je, da nam nekatere zadolžitve povzročajo težave, zato smo lahko še bolj ponosni, ko se trudimo, in ko jih premagamo. Šola je taka, da vsak lahko napreduje, če želi in se trudi. Nekateri pravijo: »Meni dela težave to in to«. Veš, kakšen junak si, ko to težavo premagaš, ali kakor koli napreduješ. Povem vam, občutek je dober. Vsi smo veseli vašega napredka, zato veselo na delo še naprej.

Tudi pri delu na daljavo moramo upoštevati določena pravila. Uram sledimo sproti in tudi zadolžitve izvajamo redno. Učiteljem redno odgovarjamo. Naloge so samo za vaš razred in jih ne delimo z drugimi. Kadar naletite na težave, poiščite pomoč.

Vaš napredek nam veliko pomeni. Učitelji se trudijo, da bi vi tudi v teh težkih časih pridobili čim več znanja. Bo šlo?

Ostanite zdravi. Ostanite doma.

Veselimo se ponovnega snidenja.

Ravnatelj šole

Edi Glavina