Skoči na glavno vsebino

Nepridobitni projekt za vrtce, osnovne in srednje šole

MEDNARODNI DAN STRPNOSTI – DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO

2023/2024

Ob mednarodnem dnevu strpnosti, ki je uradno obeležen 16. novembra,  smo se učenci Osnovne šole Šmarje pri Kopru tudi letos pogovarjali in ustvarjali na temo strpnosti in nestrpnosti, ki ga vsako leto razpiše Izobraževalni center Eksena. Kot že vemo iz preteklih let, je namen projekta uresničevanje otrokovih in človekovih pravic v praksi ter strpnih odnosov in negovanje strpnosti v družbi. O strpnosti teče beseda čez vse šolsko leto, novembra meseca pa smo se mentorice še bolj posvetile projektu in vsaka v svojem oddelku izvedle izobraževalne, ustvarjalne delavnice. Letos smo ustvarjali na temo STOP SOVRAŽNEMU GOVORU, SPOŠTUJMO RAZLIKE MED NAMI. Na delavnicah smo poglabljali temo strpnosti in nestrpnosti, nato pa na to temo ustvarjali likovne in pisne izdelke. Delo smo zaključili z razstavo, ki smo jo postavili na hodniku prve triade.

Izbrane izdelke sem poslala na osrednjo nacionalno skupno razstavo izbranih izdelkov. Komisija bo izbrala najbolj ekspresivne likovne izdelke učencev, ki bodo skupaj z mentorji, koordinatorji in ravnatelji povabljeni na slavnostno odprtje osrednje nacionalne razstave projekta, na kateri bodo zmagovalcem podelili svečano plaketo. Razstava izdelkov je že tri leta zapovrstjo organizirana v prostorih Hiše Evropske unije v Ljubljani. Častna pokrovitelja projekta v preteklih letih sta bila varuha človekovih pravic ga. Vlasta Nussdorfer in g. Peter Svetina, projekt sta podprla tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za pravosodje.

Projekt podpira uresničevanje Ustave Republike Slovenije (človekove pravice in temeljne svoboščine) ter uresničevanje človekovih in otrokovih pravic, kot so opredeljene v Splošni deklaraciji človekovih pravic, Deklaraciji o otrokovih pravicah, Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter Konvenciji o otrokovih pravicah.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani: http://www.eksena.si/mi-smo-za-strpnost/mednarodni-dan-strpnosti-v-vrtcih-ter-osnovnih-srednjih-solah/

                                                                            Koordinatorica projekta: Diana Dražič

Dostopnost