ŠOLSKA SHEMA SADJA IN ZELENJAVE
Sadje in zelenjava sta pomemben vir vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin. Spodbujata tudi občutek sitosti in vzdrževanje zdrave telesne mase, saj imata relativno nizko energijsko vrednost. Priporočljivo je, da ju vključimo v vsak obrok. V prehrani sta zaželena sadje in zelenjava, pridelana pri lokalnih pridelovalcih, ki pridelujejo hrano na naravi, človeku in okolju prijazne načine. Za koristen vpliv na zdravje je v zelenjavi in sadju odgovornih več snovi hkrati, ki se med seboj dopolnjujejo.
Predstavitev šolske sheme EU
Šolska shema se je začela izvajati v šolskem letu 2017/2018. V šolski shemi se učencem brezplačno razdeljuje dodaten obrok sadja in zelenjave ter se jih skozi različne dejavnosti spremljevalnih izobraževalnih ukrepov povezuje s kmetijstvom, izobražuje o zdravih prehranskih navadah, lokalnih prehranskih verigah, ekološkemu kmetovanju, trajnosti pridelavi in preprečevanju zavržkov hrane.
Namen in cilj
Namen šolske sheme je povečati uživanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih proizvodov pri otrocih s poudarkom na lokalni pridelavi ter izboljšati prehranske navade otrok. Prehranske navade se oblikujejo v otroštvu, vzgojno-izobraževalne ustanove, kjer se izvaja ta shema, pa imajo pri tem velik pomen. Šolska shema naj bi pripomogla k ustavitvi naraščanja pojava prekomerne teže in debelosti pri otrocih, ki sta eden od večjih dejavnikov tveganja za bolezni sodobnega časa.
Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami svežega sadja in zelenjave:
Sadje: | Zelenjava: |
lešniki* | zelje |
orehi* | ohrovt |
kostanj** | kolerabica in koleraba |
fige (sveže) | cvetača |
mandarine | brokoli |
grozdje | ostale kapusnice (rukola, kitajske kapusnice …) |
melone | solata (Lactuca sativa) |
lubenice | radič |
jabolka | ostala listnata zelenjava (motovilec, regrat, cikorija, špinača, blitva …) |
hruške | korenje |
marelice (sveže) | rdeča redkvica |
češnje in višnje | peteršilj |
breskve in nektarine | zelena (gomoljna) |
slive | rdeča pesa |
kaki | repa |
žižola | redkev |
kivi | ostale užitne korenovke (hren, pastinak …) |
jagode | kumare in kumarice |
maline | paradižnik |
borovnice | paprika |
črni ribez | buče in bučke |
rdeči ribez | jajčevec |
ostalo jagodičje (robide, kosmulje, sibirske borovnice, murve …) | čebula, šalotka, česen, por, drobnjak in ostale čebulnice |
leča, grah, fižol in ostale stročnice (bob, čičerika, soja …) v stročju ali suhe | |
ostala zelenjava: šparglji, stebelna zelena, komarček, artičoka |
*le posušeni, ne smejo biti praženi, soljeni, kandirani ipd.
**je termično obdelan (kuhan, pečen)
Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami PREDELANE zelenjave in suhega sadja:
suho sadje* sledečih vrst: jabolka, hruške, slive, kaki, češnje |
kislo zelje |
kisla repa |
*ne sme biti kandirano
Na OŠ Šmarje pri Kopru bomo v šolskem letu 2024/2025 učencem enkrat tedensko brezplačno razdeljevali sezonsko sadje ali zelenjavo. Tekom šolskega leta pa bomo izvajali spremljevalne vzgojno izobraževalne dejavnosti, saj se zavedamo pomena osveščanja učencev o pomenu uživanja svežega sadja in zelenjave za zdravje.
Več o šolski shemi sadja in zelenjave si lahko preberete na: https://www.gov.si/teme/solska-shema-sadja-zelenjave-in-mleka/
Izvleček pripravila: Gaja Črnac, vodja šolske prehrane