Skoči na glavno vsebino

Šolska shema

ŠOLSKA SHEMA SADJA IN ZELENJAVE

Sadje in zelenjava sta pomemben vir vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin. Spodbujata tudi občutek sitosti in vzdrževanje zdrave telesne mase, saj imata relativno nizko energijsko vrednost. Priporočljivo je, da ju vključimo v vsak obrok. V prehrani sta zaželena sadje in zelenjava, pridelana pri lokalnih pridelovalcih, ki pridelujejo hrano na naravi, človeku in okolju prijazne načine. Za koristen vpliv na zdravje je v zelenjavi in sadju odgovornih več snovi hkrati, ki se med seboj dopolnjujejo.

Predstavitev šolske sheme EU

Šolska shema se je začela izvajati v šolskem letu 2017/2018. V šolski shemi se učencem brezplačno razdeljuje dodaten obrok sadja in zelenjave ter se jih skozi različne dejavnosti spremljevalnih izobraževalnih ukrepov povezuje s kmetijstvom, izobražuje o zdravih prehranskih navadah, lokalnih prehranskih verigah, ekološkemu kmetovanju, trajnosti pridelavi in preprečevanju zavržkov hrane.

Namen in cilj

Namen šolske sheme je povečati uživanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih proizvodov pri otrocih s poudarkom na lokalni pridelavi ter izboljšati prehranske navade otrok. Prehranske navade se oblikujejo v otroštvu, vzgojno-izobraževalne ustanove, kjer se izvaja ta shema, pa imajo pri tem velik pomen. Šolska shema naj bi pripomogla k ustavitvi naraščanja pojava prekomerne teže in debelosti pri otrocih, ki sta eden od večjih dejavnikov tveganja za bolezni sodobnega časa.

Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami svežega sadja in zelenjave:

Sadje:Zelenjava:
lešniki*zelje
orehi*ohrovt
kostanj**kolerabica in koleraba
fige (sveže)cvetača
mandarinebrokoli
grozdjeostale kapusnice (rukola, kitajske kapusnice …)
melone  solata (Lactuca sativa)
lubeniceradič
jabolkaostala listnata zelenjava (motovilec, regrat, cikorija, špinača, blitva …)
hruškekorenje
marelice (sveže)rdeča redkvica
češnje in višnjepeteršilj
breskve in nektarinezelena (gomoljna)
sliverdeča pesa
kakirepa
žižolaredkev
kiviostale užitne korenovke (hren, pastinak …)
jagodekumare in kumarice
malineparadižnik
borovnicepaprika
črni ribezbuče in bučke
rdeči ribezjajčevec
ostalo jagodičje (robide, kosmulje, sibirske borovnice, murve …)čebula, šalotka, česen, por, drobnjak in ostale čebulnice
 leča, grah, fižol in ostale stročnice (bob, čičerika, soja …) v stročju ali suhe
 ostala zelenjava: šparglji, stebelna zelena, komarček, artičoka

*le posušeni, ne smejo biti praženi, soljeni, kandirani ipd.
**je termično obdelan (kuhan, pečen)

Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami PREDELANE zelenjave in suhega sadja:

suho sadje* sledečih vrst: jabolka, hruške, slive, kaki, češnje
kislo zelje
kisla repa

*ne sme biti kandirano

Na OŠ Šmarje pri Kopru bomo v šolskem letu 2023/2024 učencem enkrat tedensko brezplačno razdeljevali sezonsko sadje ali zelenjavo. Tekom šolskega leta pa bomo izvajali spremljevalne vzgojno izobraževalne dejavnosti, saj se zavedamo pomena osveščanja učencev o pomenu uživanja svežega sadja in zelenjave za zdravje.

Več o šolski shemi sadja in zelenjave si lahko preberete na: https://www.gov.si/teme/solska-shema-sadja-zelenjave-in-mleka/

Izvleček pripravila: Gaja Črnac, vodja šolske prehrane

Dostopnost